Saturday, December 6, 2008

Old Jesselton -Chicken Rice

Old Jesselton Chicken Rice adalah yang terbaru di KK. Sebelum ni dikenali sebagai Sate Mesra. Rasanya, Sate Mesra inda se'famous' Satay Kajang, maka inda dapat hidup di KK. Nasib baik jua aku pernah makan di Sate Mesra..inda jua kempunan..

Ku pikir-pikir, mangkali, Old Jesselton ane mendapat idea dari Old Town Cafe dan Olde Station sebab kedua-dua kedai ato, banyak pelanggannya. Mun kan dibandingkan Sate Mesra dan Old Jesselton ane, memang ada perubahan juga la. Jangan ja, sebab kebaru- baruan.

Hari ato, bkteo baru mendapat first paynya yang melatop-latop-pop-pop-pom-pi-pi, jadi ada tah jua cerita di Old Jesselton Chicken Rice. Haha.

Untuk masuk ke kedai ane, ada dua pintu. Satu di depan, satu lagi di belakang. Ane pintu kedai yang dari belakang.

Nah, macam muzium bah. Segala- gala cerita. Jalan Dunlop, tau kamu, di mana ato? Agatah, figure it out..

Berek Polis? Di mana? Aku pun inda tau..mun kan tengok gambarnya, pudar banar..inda kan terkilala..

Nota- nota sejarah ato, ada atas meja..Sedang- sedang, makan, dapat jua belajar..ane baru ia 'gau'..

Gambar dinding utamanya, Pemandangan Jesselton 1930an. Dan Memeng, jadi model..

Setting di dalam kedai ato. Baik jua..ada lagi lampu pom..mun malam, satu- satu lampu ato di pom..

Banyak banar ceritanya..tujuan utama ane, ialah makan. Ane tah makanan yang diorder.

L-R: Kopi Kao Ping (Memeng), Kiwi Juice (Bkteo), Lemon Tea Ping (Aku). Minuman ku jua tah yang paling sedap ;p

Pukulan Memeng. Black Pepper Chicken Rice. Harganya, Rm8.00. Boleh tahan. Komen Memeng, macam Kenny Rogers punya.

Close-up: Black Pepper Chicken

Pukulan Bkteo: Tandoori Chicken Rice, RM8.50. Ok juga la. Tapi, rasa Tandoorinya dikit saja. Lepas to, ayamnya lagi damit..anak ayam to pakah.

Close-up: Tandoori Chicken

Pukulan ku: Butter Chicken Rice, RM8.00. Ane yang paling mekar. Haha. Ayamnya, chicken fillet. Senang ka makan. Tapi, macam inda cukup..sekerat ato sajaaa..

Close-up: Butter Chicken

Side order: Ginger Beef, RM8.00 (small serving). Daging nya keras. tapi, habis jua lah..

Dekat pintu belakangnya, ada tah ayam- ayamnya bergantungan. Boleh pakah, mun kan pilih- pilih..Di bawah, ayam gantungan ato tah, chicken parts yang suda sedia kena potong- potong. Tukang masaknya, malu- malu bah, kena ambil gambal. Hehe.

Ba, agatah kamu, mencuba! =)

3 comments:

C.Alv.B said...

Wah di mana tempat tu? macam nampak sedap dan menarik..hehhehe

s.teo said...

Old Jesselton Chicken Rice is situated in City Mall. Just next to Big Apple. (Old Jesselton is, used to be Sate Mesra). Ya, u should go and try, at least once.. hehe. =)

Kris and Nadia said...

wah c memeng ba jd model...hihihihi

wtf?