Wednesday, December 9, 2009

Korea Visit on 13-20 November 2009

Selepas kekeringan blog yang teramat sangat...anetah gambal2 dari korea yang aku kan share sama kamu. Harap nda double story saja sama story si Ahong ari ato.

Trip ini bersama dengan Pengetua (dan kebanyakan ahli2 adalah warga emas).

Permandangan Seoul dari langit.... cantik, tersusun dan luas...

Pernahkah kamu melihat di mana tumbuhnya buah persimon? Pokoknya macam pokok epal... Pokoknya butak...

White Tiger.. Orang2 esso bangga melihat harimau ane...

Lihatlah keajaiban paip air ini. Air mengalir dari kepala paip yang tidak disokong di mana2.

SeongSan Sunrise peak... terjadi daripada limpahan gunung berapi...gunung ini ialah gunung berapi yang teah mati. Puncak gunung ini rata dan keluasannya lebih kurang bersamaan dengan 6 padang bola sepak.

Permandangan dari puncak SeongSan.

Pulau Jeju mempunyai bilangan penduduk yang sangat sikit. Saiz pulau Jeju adalah 3 kali ganda Singapura, dan penduduk hanya dalam lingkungan 50,000 orang sahaja. Lebih ramai pelancong daripada penduduk asal. Dan dalam lingkungan itu, bilangan penduduk perempuan adalah lebih ramai berbanging dengan lelaki. Dan dengan itu, kebanyakan penduduk menyembah kepada dewa ini (bentuk macam p*lir) supaya dikurniakan anak lelaki. (Anak lelaki macam emas!)

Buah Tangerine orange, ditanam dengan banyak di Pulau Jeju.

Pengetua.

Pengetua di Cheonjiyeon Waterfall.

Pengetua bersama Maple tree...

Natural formation of stone. Menjadi kesukaan pengetua...

Pengetua di Nami island, tempat penggambaran Winter Sonata.
(sajuk gila tempat ane)


Pengetua di entrance Everland, theme park yang kepunyaan Samsung, Theme park kedua terbesar di Asia.


Lihatlah betapa besarnya saiz roller coaster yang ada di dalam Everland. Nda tah ku brani naik roller coaster ato...

Anggur yang kiut miut dan nampak macam sedap.

Sekalinya, anggur ato karas kulitnya, not edible. Dalam saja yang boleh makan. Anetah kulit anggur ato...

Yang berikut ialah bear-bear yang ada di bear museum.

Bear 124 K gold.

Bear yang termahal di dunia sekarang. Kalau sudah converted, lebih kurang RM 700K ++

Bear yang terkecil di dunia (setakat ini saja cameraku boleh fokus)

Bear terkecil berbanding dengan tangan pengetua.

Fakta mengenai penduduk di Pulau Jeju yang sangat inginkan anak lelaki. Ini adalah craddle untuk anak lelaki. Perhatian: hanya anak lelaki yang dibenarkan untuk tidur di dalam ini. Anak perempuan, biarlah, atas bumbung ka, luar rumah ka...suka hati..

Dan disebabkan anak lelaki macam emas, jadinya, anak perempuan yang terpaksa menjalankan kerja2 rumah sehingga lah ke tua... Gambar ini menunjukkan "Neng Pa Li" (segala-galanya boleh), maksudnya perempuan yang sudah berkahwin, sedang mengangkat tempayan air. Pantang-larangnya ialah, lelaki tidak dibenarkan untuk mengangkat tempayan ini. Pulau Jeju, dikelilingi oleh lautan, sangat kekurangan sumber air bersih, dan kadang2, para isteri ini terpaksa berjalan berkilometer jauhnya untuk mendapatkan air bersih balik ke rumah.

Di Pulau Jeju, Famous for Female Divers. Mereka menyelam mencari abalone dan siput2 laut. Kerja ini bermula apabila suami kepada perempuan2 ini (biasanya nelayan) berada di lautan selama beberapa hari (kadang minggu) dan mereka terpaksa mencari makanan sementara menunggu suami mereka pulang. Dan apabila ombak besar, para2 suami tidak dapat balik dan besar kemungkinan, meninggal dunia di lautan. Perkara itu juga penyebab utama kurangnya kaum lelaki di pulau ini. Dan seterusnya, Female Divers ini menjadi pekerjaan tetap mereka untuk menyara hidup keluarga.

Di Pulau Jeju, ancaman utama adalah ular. Untuk menyelamatkan daripada dipatuk ular, binatang peliharaan mereka biasanya bukan anjing atau kucing, tapi babi, Babi bulu hitam, seperti gambar di atas. Babi ini bukan babi hutan.

Babi bulu hitam ini bukan sahaja menjadi haiwan peliharaan, tetapi juga menjadi makanan kepada penduduk. Gambar menunjukkan cara masakan babi bulu hitam, dimasak bersama kubis.

Gambar di atas adalah bagaimana cara pemasakan yang lazim bagi orang Korea (boring sudah ku makanan ane), kubis, daging perap kicap, sayur hijau, "nien kao" korean style.Anetah bahan-bahan utama untuk membuat Kim Chi, kubis panjang, halia, bawang putih.
Bijan, garam, chili paste dan minyak bijan untuk aroma...

Kubis diremdan dengan air garam selama setengah jam. Bentuknya akan berubah menjadi seperti yang di atas. Bahan2 lain dicampur-adukkan dan menjadi seperti yang dilihat setompok ato..

Tadaaaa....siap!

Pengetua dengan baju tradisi orang Korea...

Aku!! Nama baju ane Hanbok.

Ane makanan aku jumpa di 7-11. Strawberry pastry.

Ane, bread with blueberry & cream cheese filling.

Ane minuman kegemaranku, aloe vera juice.

Dan ane, mineral water yang pemes di Pulau Jeju, Sam Da Soo.

Anetah begku, belum lagi siap panyap ne...panuh.

Ane pengetua sedang memanyap barang2...

Sekian...

No comments:

wtf?